Опитомяване на агресивни папагали

Опитомяване на агресивни птици

Няма злобни птици. Да така е ! Съществуват обаче птици,които се страхуват и птици с емоционални проблеми, те избягват опитомяване и внимание от ваша страна,независимо какво се стараете да постигнете.Птици с такива проблеми,когато попаднат в домашна обстановка могат да предизвикат голямо неудобство както за себе си,така и за стопанина си. Ако домашният ви любимец ви хапе,когато се опитате да го вземете е важно да обърнете внимание на тази ситуация.За да направите това е необходимо да му посветите време всекидневно.Занимавайки се с пернатият ви любимец,трябва да му помогнете да разбере,че вашите взаимоотношения са безопасни и забавни.

1) Изберете неутрална зона. Ако е възможно,преместете клетката в неутрална обстановка по време на обучението.Много често откъсвайки птицата от ”територията и” до голяма степен спомага за взаимното общуване.

2) Не се страхувайте!  Ако папагалът ви ви нападне ,когато си подадете пръста ,опитайте се да не правите резки движения на отстъпване,породени от страх.Вашите внезапни движения по скоро биха провокирали птицата ви да е по-нервна и раздразнителна.

3) Използвайте приспособления при нужда. Ако птицата ви е толкова агресивна,че не може безопасно да си сложите ръката в клетката ,опитайте да си сложите дебела ръкавица за фурна.Ако папагалът захапе ръкавицата,нежно я придвижете към клюна му ,отколкото да я дърпате в обратна посока.Това в последствие ще му даде да разбере,че без значение колко силно ви хапе,не може да накара ръката ви да се изпари.

4) Никога не повишавайте тон на папагала си! Повишавайки тон,защото сте ядосани или от болка,няма да накара птицата ви да осъзнае,че е направила нещо грешно.В действителност е по-вероятно да предизвика лошо поведение , тъй като птицата ще бъде доволна от получилата се у вас реакция.

5) Опитайте с лакомства.Предлагайте лакомства и говорете нежно на папагала си,когато се опитвате да го извадите от клетката или да ви стъпи на ръката.Употребявайки залъгалки и хвалби ще помогне на птицата ви да бъде по-благосклонна във взаимоотношенията си с вас.

6) Повторението е ключът към успеха! Отделете време за занимания поне веднъж на ден,за да си осигурите успех в опитомяването.Понякога отнема доста време да изградите доверие у папагала си ! Не се отказвайте!!!

7) Не преуморявайте птицата си! Поддържайте тренировъчни сесии,не по-дълги от 15 мин .интервал.Папагалите са интелигентни и чувствителни създания и имат нужда от малко разнообразие,за да поддържат добро психическо здраве ,за да избегнем стресирането им.

Ако спазвате тези напътствия и положите необходимите усилия,имате по-големи шансове да постигнете за сравнително кратко време своите очаквания.На добър час !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *