Обучение

Обучавайки вашият пернат домашен любимец има предимства ,които се простират много над забавлението от това,че той може да говори и да изпълнява трикове.Обучението ще засили връзката между вас и папагала ви , който с нетърпение ще чака личния контакт,времето отделено му за възпитателни сесии,особено когато успехът е свързан с много похвали и внимание,придружено с любимите награди. Бъдете позитивни. Основният ключ при обучението е да държите взаимният контакт позитивен.Три са основните концепции при това обучение:

1) Папагалът прави нещо добре-наградете го.

2) Папагалът прави нещо нежелано-игнорирайте ситуацията.

3) Никога не наказвайте папагала си ! Очевидно това е прекалено опростено, но вашата цел е да моделирате поведението на папагала си в това , което желаете, постигайки го чрез награди за добрите неща и игнориране(без награди , без реакции) за нежеланите постъпки . Наградата може да бъде любима храна , лека похвала или игра с любима играчка, което да е мотивиращо за птицата.Ако птицата върши нещо ,което не ви харесва, просто не и обръщайте внимание(птицата няма да отвърне на наказание).Негативна реакция от ваша страна може да се окаже награда за птицата ви , ако тя търси внимание.Така че, бъдете внимателни да не предизвикате чрез негативните си реакции, нежелано поведение.В начален стадий игнориращото поведение може да засили нежеланите постъпки, но в последствие те ще намалеят и най-вероятно ще прекратят.

 

Търсейки начини към по-добро обучение , ще ви помогне да го запазите позитивно:

1) Обучавайте само когато сте спокойни !Позитивното обучение изисква търпение!

2) Изберете подходящо време,когато птицата ви е най-възприемчива и не се разсейва с храна,пощене или домакинска дейност.

3) Честите,но кратки дресировки ,в повечето случаи са по-ефектни! По няколко минути,няколко пъти на ден,работи добре!

4) Изберете любима награда(но не прекалявайте ако е храна).

5) Когато птицата ви започне да изпълнява нещо , не давайте награда всеки път(редувайте с похвали от време на време),защото може да изпълнява дадено поведение само ако знае,че имате награда под ръка.

6) Приключвайте всяко обучение с позитивен тон. Изчакайте за успешен опит или поне добро желание за постигане на това ,което се обучавате, наградете птицата си и продължете с нещо друго.

7) Поддържайте обучението весело и забавно. Най-основното обучение-стъпване и слизане на ръка ,ако трябваше да изберете само две неща,които да научите  папагалът ви да изпълнява, това ще са именно тези.Това означава да научите птицата ви да стъпва на пръста или на китката ви под команда и след това да се връща в първоначална позиция.Това са относително лесни и доста важни умения ,които може да го научите . Стъпването си е естествено движение при папагалите , така че не е кой знае колко сложно, докато слизането е по-деликатно да се научи.Обучавайки пернатия си приятел да се качва и да слиза под команда , скъсява разстоянието между вас и ви помага да наложите някои прегради за птицата ви(примерно по-лесно може да го отстраните от места в дома ви , не подходящи за него, да го върнете обратно в  клетката или игралня му кът).Разбира се всичко това става много по-лесно ако птицата ви е млада на възраст,по-възприемчива  и податлива на обучение.

Как да научите папагала ви да стъпва на ръка Основни съвети: –  практикувайте на кратки,по-чести сесии – използвайте много позитивни подходи ,никога не посягайте и не крещете на папагала ви –  завършвайте всяко обучение  с положителен тон,ако виждате че птицата се измъчва,изчакайте по-удобен момент,наградете го щедро и продължете с нещо различно –  след известно обучение е желателно всички членове на семейството да прилагат „ стъпването на ръка”.

Обучавайки го да стъпва на ръка:

1) Изберете си команда , която ще използвате .Няма значение каква дума или фраза ще изберете, но трябва да сте постоянни

2) Ако птицата ви не възприема,започнете обучението в стая далеч от клетката и .По-малко позната среда , в повечето случаи има положителен ефект.

3) Изберете спокойно време, когато птицата не се разсейва с пощене или хранене.

4) Дръжте пръста си ( или ръката си или си помогнете, държейки  кацалка) пред папагала, на ниво на гърдите му , директно над стъпалата.Уверете се , че сте достатъчно близо, за да може да направи стъпването удобно.

5) Кажете избраната от вас команда .

6) Когато папагалът стъпи , го похвалете. В началото може да предложите любимо лакомство, но с течение на времето и положителното възприемане  на командата , намалете наградите , така че папагалът да се радва и на похвалите ви .

7) Може да пробвате и с другата ръка,повечето птици свикват да стъпват от пръст на пръст .

8) Не забравяйте да завършвате обучението винаги с положителен тон .

9) След като виждате,че се справя добре, може да се доближите до клетката , в последствие да го научите да стъпва на пръста или ръката ви  от горната част на клетката , а после и от вътрешната част( добре ще е да имате на предвид,че птицата не бива да е на ниво по-високо от вашето)

Потенциални проблеми:

–  хапане- Птиците по природа ,опознават стабилността на кацалката с клюна си преди да стъпят на нея, така че ако захапе пръста ви , не винаги е защото иска да ви ухапе, а да провери дали може да стъпи на него . Ако обаче папагалът ви се опита да ви ухапе не викайте и не се дърпайте назад, с по-строг тон ще кажете”не” и доближете пръста си отново към него. Ако все пак продължава, използвайте кацалка.

-не иска да стъпва- Ако птицата не желае да стъпи на ръката ви , бъдете търпеливи в началото може да се чувства несигурна дали сте безопасна за нея кацалка. След известно време ,много нежно подбутнете гърдите на птицата с пръст (или кацалка), това може да помогне в поемането към  първата стъпка.

– качвайки се към рамото- Опитайте се да не позволявате да се катери по ръката ви , в посока главата, след като вече  е стъпил на пръста ви. Ако отново прави опити , блокирайте пътя му със свободната си ръка, кажете командата за стъпване , за да може да стъпи на другата ви ръка.Повторете колкото е нужно, ако птицата упорства , завършете обучението с едно добро стъпване  на пръст или ръка и опитайте отново по-късно.

Обучавайки да слиза- Основните съвети тук са сходни с тези , на обучението за стъпване. Сега само командата е различна.

 

Желаем ви успехи и търпение !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *