Богати на витамини храни

 

Богати на витамини храни

 

Важно е да обърнете специално внимание на храните, които предлагате на вашата  птица, защото здравето на птицата е силно зависимо от качеството на храната. Изборът на свежи храни, богати на хранителни вещества е чудесен начин да предложите  разнообразие, като същевременно правите нещо положително за здравето на птицата си. Разгледайте вкусните пресни храни, изброени по-долу, за  идеи, които ще повишат съдържанието на витамини в диетата и ще ви се отплатят от гледна точка на доброто здраве на вашия пернат приятел. Включването на някои от тези здравословни предложения в собствената си диета може да бъде от полза и за вашето здраве!

01 ) Листни зеленчуци

 

Свежите храни, които са безопасни за птици като листни зеленчуци – спанак, къдраво зеле и  маруля “ Ромен” , са богати на хранителни вещества и осигуряват голямо разнообразие в храната. В дивата природа папагалите обикновено се хранят с листни растения, както и с плодове, ядки и други. Спанакът, например, е пълен с полезни омега-3 мастни киселини, които помагат на птицата да има здрава кожа и oперeние. Зеленчуците  са важна част от балансираното хранене за домашните ви любимци, въпреки че  собственици често ги пренебрегват.

02 ) Пъпеш

Пъпешите са известни от години, с това че предлагат анти-стареещи качества за хората, притежават и редица други особености, които могат да облагодетелстват  птицата ви също. Пъпешите и  динята са богати на фибри, което е добре за храносмилателния тракт . Те също са богати на витамин С, Е, B което помага за изграждане и поддържане на  здрава имунна система. В състава си съдържат вода, пектин и плодова захар. Богати са на минерали, соли, целулоза и желязо. Нарязвайте на парчета в удобен за птицата ви размер, без семките.

03) Горски плодове

 

Горските плодовете и другите тъмни плодове са страхотни източници на антиоксиданти, които допринасят за красиво оперение. Боровинките по-специално са вкусен начин да добавите  голяма доза от важни витамини –  С и  К, те осигуряват допълнително укрепване на имунната и регулаторната система на птиците. Добре е да предлагате боровинки на вашия домашен любимец няколко пъти седмично, но не прекалявайте с количеството: те са с високо съдържание на натурална захар, което може да предизвика здравословни проблеми .

04 ) Боб и Кълнове

Фасулът( сварен вариант) и кълновете са здравословни добавки към диетата на всяка птица. Осигуряването на ударна доза протеини е прекрасен начин  за птиците да се хранят с вкусна храна. Ако имате проблеми с приемането на  боб като нова част от диетата , можете също така да опитате да го смесите  с плодове или други по-познати храни, за да примами вашата птица да ги опита. И все пак ако не желае да опита от  боба, тогава кълновете са друга лесно достъпна, силно питателна опция. За да направите свои собствени кълнове у дома, просто поставете малко  семена от редовната семена смеска да киснат във вода за около 30 мин., след което се измиват и разстилат в съд  не повече от 1 см.,покриват се за да са на тъмно и влажно и в рамките на 18/ 24 часа ще покълнат до 2/3 мм,  тогава те са най-силно енергийни и подходящи да се предлагат на птицата ви .

05 ) Моркови

Пресните, сурови моркови , както и бланшираните са чудесна добавка към менюто на вашата птица по много причини. Преди всичко, те са снабдени с високо съдържание на бета каротин , което спомагат за доброто зрение, което е от съществено значение за папагалите и другите птици. На второ място, суровите моркови са една от най-добрите пресни храни, които могат да помогнат на  птицата да упражнява своите силни челюстни мускули. Както при всички пресни плодове или зеленчуци, не забравяйте да миете морковите, преди да ги дадете на вашата птица, за да предотвратите заболяване. Изберете био моркови , ако искате да се избегне рискът от наличие  на химикали и пестициди .

06 ) Броколи

Това, което много собственици на птици не осъзнават е, че броколите са повече от вкусна добавка към диетата – може да им осигурят няколко вида хранителни вещества, които не могат да си набавят живеейки в плен. Съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6) , богати са  на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света Например, птиците в дивата природа си набавят много витамин D, като прекарват  много време на слънце. Папагалите, отглеждани в домашни условия, дори когато са снабдени с UV лампи, често имат недостиг. Храненето с броколи е добър начин да се уверите, че вашият домашен любимец получава достатъчно количество витамин D в своята диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *